Kungfu

De naam ‘kungfu’

Kungfu is de naam voor Chinese vechtkunsten/vechtsporten. Er zijn echter veel verschillende kungfu-systemen/-stijlen. Bij de ene kungfu-stijl ligt de nadruk bijvoorbeeld op de gezondheid, bij de andere op de vechttechnieken, bij de ene op armtechnieken, bij de ander op beentechnieken enzovoorts. Kortom, kungfu is een ruim begrip waar heel verschillende dingen onder kunnen vallen.
De term ‘kungfu’ betekent oorspronkelijk letterlijk zoiets als ‘vaardigheid waarvoor je hard moet werken’ en is mede door de filmindustrie in gebruik geraakt, ook in Hongkong en Taiwan.
In het communistische China daarentegen wordt meestal de term ‘wushu’ gebruikt. Maar omdat in China zelf na 1950 ook een meer atletische, op lenigheid gerichte, esthetische sportvariant is gepromoot (het zogenoemde moderne wushu), kan de term ‘wushu’ soms verwarrend zijn. Daarom wordt – om verwarring te voorkomen – binnen de traditionele stijlen meestal de voorkeur gegeven aan de term ‘kungfu’.

Wat doe je bij kungfu?

Kungfu is een samenspel van vechttechnieken en lichamelijke en geestelijke training. Je leert stapsgewijs vormen (series bewegingen). Deze bewegingen leer je weer toe te passen als verdediging en counter met een partner, waardoor je je reflexmatig leert te verdedigen. Als ondersteuning voor deze opbouw worden ook een warming-up, mobiliteits-/flexibiliteitstraining en functionele krachtoefeningen gedaan. Daarnaast worden er ook gestructureerde en vrije spardrills (op gecontroleerde wijze) getraind.

Kungfu-stijl Hung Ga

De naam ‘Hung Ga’

Hung Ga Kuen

Het Hung Ga Kuen (uit te spreken als Hoeng Kah Kuun) is een van de bekendere traditionele stijlen/systemen van het kungfu. Hung Ga betekent letterlijk ‘familie Hung’ en in combinatie met ‘Kuen’ staat het voor ‘vuistvechten/boksen van de familie Hung’. Het wordt in Westers schrift ook wel geschreven als Hung Gar, Hung Ka, en soms ook gewoon Hung Kuen of Hung Kyun (Hung-vuistvechten) genoemd.

Beknopte geschiedenis

Het Hung Ga Kuen is al honderden jaren geleden ontstaan en is vernoemd naar Hung Heigun. Volgens de legenden was dit een leerling uit het Zuid-Chinese Siulam-klooster, die als een van de weinigen ontsnapte toen het klooster werd vernietigd door de Mancu’s die vanuit het Noorden praktisch heel China bezetten. Andere verhalen zeggen dat echter dat kungfu overal in China was en dat het Hung Ga staat voor Hung Mun Kyun, de stijl van de rebellen in Zuid-China ten tijde van de Boxer Rebellion. 
In elk geval heeft het Hung Ga Kuen een praktische basis en is het gedurende de eeuwen door vele meesters getest en verbeterd. Zo heeft onder andere Hung Kuen-meester Wong Fei Hung, die in China legendarisch was vanwege onder meer zijn ‘schaduwloze trap’, in de 19e eeuw een aardige invloed gehad op de structurering. Zijn leerling Lam Sai Wing bracht de stijl vervolgens naar Hongkong, waar het erg beroemd werd onder alle bevolkingslagen.

Kenmerken

De belangrijkste kenmerken van het Hung Ga zijn de stevige, middeldiepe standen en de nadruk op het gebruik van de (onder)armen.  Ook is het Hung Ga bekend om zijn ‘schaduwloze trap’, traptechnieken in combinatie met handtechnieken waardoor de tegenstander de trap (praktisch) niet ziet aankomen.
De technieken van het Hung Ga zijn deels vernoemd naar vijf dieren en vijf elementen. Dit zijn de tijger, kraanvogel, slang, draak en luipaard, alsmede vuur, aarde, metaal, water en hout.
In eerste instantie kan het Hung Ga worden gekarakteriseerd als een externe stijl. Naast directe bloktechnieken, waarbij de aanvaller door een harde bloktechniek op aanvallende arm wordt onderbroken zodat je wat terug kan doen, kent het Hung Ga echter ook meegaande, zachtere technieken.
En het Hung Ga omvat ook interne sets (voor de gevorderden), waarin de nadruk op de ademhaling ligt (zogenoemde qigong).
Hierdoor is het Hung Ga ook erg goed voor de gezondheid en de geest. Zo is het een feit dat veel Hung Ga-beoefenaars wel over de 90 jaar worden en zelfs op hoge leeftijd nog zowel lichamelijk als geestelijk fit zijn.

Ook karakteristiek voor een traditionele kungfu-stijl als het Hung Ga zijn de wapens, meestal kan hiermee na 6 maanden tot een jaar training worden begonnen. In het Hung Ga worden onder andere stok, vlindermessen, sabel, rechtzwaard, speer, tijgervork, hellebaard en ketting beoefend. Bovendien worden met de wapens ook partnerdrills (toepassingen) en tweepersoons sets getraind.