School

Hung Ga Kung Fu Utrecht is een van de weinige scholen in de regio waar echt traditioneel kungfu kan worden getraind en waar bovendien het hele systeem wordt aangeboden.
Er wordt serieus en hard getraind en in een vriendijke, gezellige sfeer.
De groepen zijn niet al te groot (met gemiddeld 10 mensen per training), waardoor iedereen van de nodige aandacht is gegarandeerd.

De school wordt geleid door C. van ’t Slot. Hierbij wordt hij ondersteund door enkele van de gevorderde leerlingen die al vele jaren trainen in de school in Utrecht.

De school is aangesloten bij IMEAC en World Hung Kuen Association, en daarmee internationaal erkend.
Af en toe neemt de school aan wedstrijden deel. Een klein deel van de leerlingen, dus alleen wie echt zelf wil, doet 1 keer per jaar mee aan nationale of internationale wedstrijden, onder andere in Duitsland.

Bij de wedstrijden zijn al diverse prijzen behaald, ook veel eerste. Een noemenswaardig hoogtepunt was wel het succes van leerlingen bij een hele grote wedstrijd in Hongkong in 2011, ‘The First Universal Chinese Sport-Wushu Competition’ (als onderdeel van de Aziatische ‘Universal Games’): hier bereikten de twee deelnemende leerlingen ieder een eerste plaats.
Bovendien organiseert de school om de paar jaar seminars met kungfu-grootmeesters uit Hongkong. Ook doen we wel eens mee met seminars die door bevriende scholen worden georganiseerd.

Leraar

De lessen worden gegeven C. van ’t Slot, gediplomeerd leraar Hung Ga-kungfu. Op 13-jarige leeftijd begon hij met het Shaolin Kempo Karate (naar later bleek was dit een in Nederland ontwikkelde mix van Karate met Indonesische Kuntao-vormen) bij de toenmalige Kempo Academie Padberg. Op 17-jarige leeftijd behaalde hij hierin de zwarte band bij de Karate-do Bond Nederland. Al eerder was hij ook begonnen met Hung Ga-kungfu, nadat dit in dezelfde school werden aangeboden. Na vele jaren training werd ook hierin een zwarte sjerp werd gehaald.
Na diverse seminars met grootmeesters uit Hongkong werd C. van ’t Slot geprikkeld om zich nog verder te bekwamen in het Hung Ga-kungfu. Daarom ging hij in het jaar 2000 naar Hongkong, met slechts wat adressen op zak. Het pakte allemaal positief uit. In Hongkong werd hij namelijk door grootmeester Lam Chun Fai geaccepteerd als leerling en begon met het leren van de Hung Ga-stijl van de familie Lam. Dit is een van de meest traditionele versies van het Hung Ga, waarbij veel diepgang en vechtapplicaties zijn behouden. Sinds die tijd is C. van ’t Slot elk jaar, soms meerdere keren per jaar, naar Hongkong geweest om bij te leren en doet dat nog steeds: ook al heeft hij inmiddels het volledige curriculum geleerd, er is altijd ruimte voor verbetering en als leraar moet je ook in vorm blijven.

Ook traint C. van ’t Slot ook regelmatig bij en met andere meesters. Zo trainde hij trainde tijdens zijn trainingsreizen maar Hongkong in de periode 2002-2007 ook bij grootmeester Lam Chun Sing, de jongere broer van Lam Chun Fai. (Na 2007 is Lam Chun Sing naar Senzhen en later naar Foshan verhuisd). De laatste jaren traint C. van ’t Slot, nu zijn eigen sifu wat ouder begint te worden en het wat rustiger aandoet, ook vaak samen met meester Wong Chung Man – ook een Hung Ga-leraar in Hongkong uit dezelfde ‘familie’, om met hem samen al eerder geleerde partnersets bij te houden.
Naast de trainingen in Hongkong zijn alle drie de bovengenoemde meesters al een keer in Nederland geweest om hier les te geven aan C. van ’t Slot en voor seminars in de school in Utrecht.
Door zijn inzet en enthousiasme is C. van ’t Slot al snel een van de betere leerlingen van grootmeester Lam Chun Fai geworden. Zo haalde hij in 2003 een eerste plaats op de Wereld Cup Hung Ga en werd hij al snel door grootmeester Lam Chun Fai aangespoord om les te gaan geven in het kungfu.

Kungfu-training in Hongkong